Knjižničarske
avanTURE
Menu

Gradska knjižnica

To je najstarija narodna knjižnica u Zagrebu, osnovana 1907. godine na prijedlog  Družbe „Braća hrvatskog zmaja” u Kamenitim vratima, zajedno s Historijskim arhivom Zagreba i Muzejom grada Zagreba. Tri značajne zbirke – Zbirka Rara, Zavičajna zbirka Zagrabiensia i Zbirka BDI – ovu knjižnicu čine jedinstvenom.

Knjižnica ima Američki kutak.

Gradska knjižnica

Dječja knjižnica Marina Držića

Tjedna Pričaonica u knjižnici kontinuirano se održava gotovo od vremena Marina Držića, a u Virtualnoj pričaonici ponekad glavnu ulogu preuzme lutak Verko. U čitateljskom klubu Knjigotron zabava i igra zajamčene su, a iz knjižnice se može i pobjeći, no tek kad se riješi niz zanimljivih zadataka u Bijegu iz knjižnice.

Dječja knjižnica Marina Držića

Dječja knjižnica „M2“

Programima i fondom namijenjena je prije svega djeci predškolske i osnovnoškolske dobi. To se odražava i u programima i projektima koje organizira, a neki su od njih: Filmski moljci, Priča(m)onica, micro:bit i Maraton priča.

Dječja knjižnica „M2“

Gradska knjižnica Ante Kovačića, Zaprešić

Digitalna zbirka Zaprešića projekt je nakladništva u elektroničkom obliku. Zbirka je pohranjena na portalu Digitalne zbirke Knjižnica grada Zagreba. Čine je četiri nakladnička niza: Digitalizirana zaprešićka baština, Zaprešićki autori online, Zaprešićka kultura online i Dječji digitalni kutak.

Gradska knjižnica Ante Kovačića, Zaprešić

Gradska knjižnica Dugo Selo

Knjižnica prikuplja povijesnu arhivsku građu za zavičajnu zbirku, koja je danas jedna od najvećih te vrste u Zagrebačkoj županiji. U sklopu nakladničke djelatnosti Knjižnica ima zavičajnu biblioteku „Terra sancti Martini”.

Gradska knjižnica Dugo Selo

Gradska knjižnica Ivanić-Grad

Gradska knjižnica Ivanić-Grad svojim uslugama i aktivnostima ostvaruje osnovne zadaće narodne knjižnice kao mjesnog obavijesnog središta i djeluje kao informacijsko, kulturno, obrazovno i socijalno središte grada Ivanić-Grada i šire okolice.

Gradska knjižnica Ivanić-Grad

Gradska knjižnica Samobor

Gradska knjižnica Samobor, poput mnogih hrvatskih knjižnica, svoje korijene vuče još iz doba ilirizma, kad su se s velikim entuzijazmom osnivale prve javne čitaonice i narodne knjižnice. Entuzijazam su naslijedili i današnji samoborski knjižničari.

Gradska knjižnica Samobor

Gradska knjižnica Sveti Ivan Zelina

Gradska knjižnica Sveti Ivan Zelina mala je knjižnica s kvalitetnim fondom u kojem svaki korisnik može pronaći nešto za sebe. Posjeduje dojmljivu zavičajnu zbirku u kojoj su mjesto pronašle mnoge istaknute osobe koje su djelovale i one koje još uvijek djeluju na području grada.

Gradska knjižnica Sveti Ivan Zelina

Gradska knjižnica Velika Gorica

Gradska knjižnica Velika Gorica podržava sve što njezine korisnike približava „zelenijem“ načinu života – kretanje, zdravu prehranu, čitanje i učenje o zdravom životu. To se nastoji unijeti i u programe za djecu i za odrasle te na taj način doprinijeti zdravijem životu u zajednici.

Gradska knjižnica Velika Gorica

Knjižna stanica Gornje Vrapče

U izlozima ove knjižne stanice kontinuirano se postavljaju tematske izložbe knjiga i knjižnične građe koje su vezane za obljetnice ili kulturna zbivanja. Povremeno se organiziraju lutkarske predstave, likovne radionice i tribine.

Knjižna stanica Gornje Vrapče

Knjižnica Augusta Cesarca, Ravnice

Knjižnica provodi više projekata od kojih su posebno važni: Knjižnica širom otvorenih vrata, 65+ i Zelena knjižnica za zeleni Zagreb.

Knjižnica Augusta Cesarca, Ravnice

Knjižnica Augusta Cesarca, Šubićeva

Knjižnica svoje poslovanje temelji na RFID tehnologiji, koja uz zaštitu i učinkovito upravljanje fondom uključuje dva praktična korisnička uređaja za samozaduživanje i samorazduživanje.

Knjižnica ima Američki kutak.

Knjižnica Augusta Cesarca, Šubićeva

Knjižnica Božidara Adžije

Knjižnica poznata i pod nazivom Radnička biblioteka, narodna je i znanstvena knjižnica specijalizirana za društveno-humanističko područje. Svečano je otvorena u Zagrebu 8. siječnja 1927. godine, a prvotno je djelovala pri kulturno-prosvjetnom odjelu Komore.

Knjižnica Božidara Adžije

Knjižnica Dubec

U lokalnoj zajednici knjižnica nudi raznovrsne kulturne programe, među kojima se posebno ističe Engleski i likovni kutak, koji obuhvaća izložbe, radionice engleskog jezika za djecu i knjige koje se odnose na umjetnost te one pisane na engleskom jeziku ili koje pomažu pri učenju engleskog jezika.

Knjižnica Dubec

Knjižnica Dubrava

Knjižnica je, u suradnji s lokalnim glazbenikom, pokrenula projekt Eksperiment – ciklus dvadesetominutnih javnih koncerata u prostoru za korisnike. Knjižnica je prepoznatljiva i po Kazalištu u knjižnici, odgojno-obrazovnom projektu osmišljenom radi omogućavanja veće dostupnosti kulturnih sadržaja djeci i kvalitetnog provođenja slobodnog vremena.

Knjižnica Dubrava

Knjižnica Dugave

Knjižnica je najpoznatija po brojnim projektima za mlade, primjerice Otkrivamo mlade talente, Cronauti, KLJUČ do znanja i Virtualne mjere, koji pak unutar sebe kriju mnoge programe poput ovih: Baci priču, Riznica recenzija, Kroz putovanja do znanja, Lijepa naša baština.

Knjižnica Dugave

Knjižnica Gajnice

Knjižnica je otvorena 1979. godine, kad započinje i novi val. Otad je mjesto zanimljivih i poticajnih susreta, mjesto promicanja knjige i čitanja od najranije dobi, a svi projekti i događanja dio su kvartovskoga rokerskog đira.

Knjižnica Gajnice

Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića

Knjižnica je poznata po brojnim tribinama: Tribina za kulturu i znanost Collegium Hergešić, Paralelni svjetovi, Tribina Hispanski svijet, Tribina Priroda uživo, Tribina Kultura susreta, Tribina Litterarum translatio, Tribina Krk u Zagrebu, Tribina Trećeg programa Hrvatskog radija, te po Nedjeljnom talk showu Kava i kolači. U knjižnici djeluje i Središnja knjižnica Albanaca.

U Knjižnici od 2006. godine djeluje Američki kutak.

Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića

Knjižnica i čitaonica Križ

Knjižnica okuplja djecu, učenike, gimnazijalce, studente, radnike, umirovljenike i sve ljubitelje knjiga te za njih organizira mnoge kulturno-animacijske aktivnosti: izložbe, koncerte, predstavljanja knjiga, satove lektire, predavanja i književne večeri.

Knjižnica i čitaonica Križ

Knjižnica Ivana Gorana Kovačića

Knjižnica Ivana Gorana Kovačića — Igrom do čitanja, čitanjem do mišljenja, mišljenjem do promjene. Kreni!

Knjižnica Ivana Gorana Kovačića

Knjižnica Ivane Brlić Mažuranić

Od 1988. godine prostor se iz mjesne zajednice prenamjenjuje u knjižničnu stanicu, a knjižnica započinje s radom 8. studenoga 1991. godine kao ogranak Knjižnice Silvija Strahimira Kranjčevića.

Knjižnica Ivane Brlić Mažuranić

Knjižnica Jelkovec

Ova je knjižnica dnevni boravak naselja Novi Jelkovec, koji djeci i mladima nudi radionice za poticanje čitanja Mali pitaju, veliki im čitaju, dok odrasli mogu uživati u poeziji i prozi objavljenoj u Književnom kulturnom liftu.

Knjižnica ima Američki kutak.

Knjižnica Jelkovec

Knjižnica Kajfešov brijeg

Korisnicima poznatija kao „knjižnica na čarobnom brijegu” 1989. godine otvorila je knjižnu stanicu u Domu za starije osobe Sveti Josip Zagreb. Za one kojima je težak uspon do knjižnice nudi se posebna usluga Knjigom do vrata.

Knjižnica Kajfešov brijeg

Knjižnica Knežija

Od 2007. godine knjižnica je aktivno uključena u projekt Knjižnica širom otvorenih vrata. U okviru projekta organiziraju se likovne i kazališne radionice, izložbe, književni susreti i scenske predstave na kojima sudjeluju djeca i mladi s teškoćama u razvoju i odrasle osobe s invaliditetom, kao autori radova, posjetitelji i sudionici radionica ili izvođači programa.

Knjižnica Knežija

Knjižnica Kustošija

Od osnutka 1947. godine, knjižnica je izrazito povezana s lokalnom zajednicom. Promišljenim aktivnostima na društvenim mrežama, kao i originalnim programima za djecu, mlade i odrasle širi suradnju s institucijama, udrugama i pojedincima.

Knjižnica Kustošija

Knjižnica Ljubljanica

Knjižnica organizira pedagoško-animacijske aktivnosti za djecu predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta, likovne radionice, kompjutorske radionice i dr.

Knjižnica Ljubljanica

Knjižnica Mala Mlaka

U šestom ogranku novozagrebačke mreže knjižnica posebna se pažnja posvećuje radu s djecom. Mala je to knjižnica značajna svojoj zajednici.

Knjižnica Mala Mlaka

Knjižnica Marije Jurić Zagorke

Svojim velikim izlozima u pješačkoj zoni knjižnica je idealno mjesto za likovne izložbe koje uvijek bude interes i publike i izlagača. Od 2014. godine provodi se program Mladi likovni umjetnici, a ciklus Budi mi lik čine razgovori o književnosti u likovnosti i likovnosti u književnosti. Program Čitanje naglas posvećeno Luki Ritzu realizira se u suradnji sa srednjim školama, a posvećen je tragično preminulom zagrebačkom mladiću.

Knjižnica Marije Jurić Zagorke

Knjižnica Marina Držića

U ovoj knjižnici bicikl je najpopularnije prijevozno sredstvo, a akvarij i knjižnične biljke njezin su zaštitni znak. Zbirka stripova prava je poslastica za stripoljupce, a ponos je knjižnice i brižno njegovan fond knjiga društveno-humanističkih znanosti.

Knjižnica Marina Držića

Knjižnica Medveščak

Knjižnica je po mnogočemu posebna. Davne 1976. godine uvodi posudbu igračaka i osniva prvu igraonicu za djecu predškolske dobi u Hrvatskoj. Godine 1993. s radom započinje igraonica za bebe i roditelje, čime se ukida donja dobna granica za upis u knjižnicu, a 2000. godine otvara Odjel za mladež „Idi pa vidi” namijenjen tinejdžerima i mlađim studentima – prvi takav odjel u Hrvatskoj.

Knjižnica Medveščak

Knjižnica Medveščak „M3” (odjel za djecu i mladež)

Od 2014. godine na lokaciji u Zvonimirovoj ulici djeluju Odjel za djecu i Odjel za mladež „Idi pa vidi”, koji su preseljeni iz Knjižnice Medveščak s Trga žrtava fašizma. Odjel za djecu davne je 1976. godine prvi započeo s posudbom igračaka, a iste godine osnovana je i prva Igraonica i igroteka u narodnim knjižnicama u Hrvatskoj. Odjel za mladež značajan je po tome što je 2000. godine osnovan kao prvi odjel u Hrvatskoj za mlade tinejdžerske dobi i mlađe studente.

 

Knjižnica Medveščak „M3” (odjel za djecu i mladež)

Knjižnica Novi Zagreb

Iako je knjižnica najpoznatija po susretima i tribinama koji se od 1988. godine održavaju pod nazivom Susreti glagoljaša u Travnom, od 2012. započinje novi, sasvim drugačiji projekt. Od izložbe Susjedi, a što to pišete?, kojom su predstavljeni radovi književnog, stručnog i znanstvenog interesa nekadašnjih, ali i sadašnjih stanovnika naselja Travno, nastaje projekt Kvartovska bibliografija.

Knjižnica Novi Zagreb

Knjižnica Podsused

Već sedamdeset godina Knjižnica je posljednje i prvo mjesto susreta s knjigom na zapadnim vratima grada. Izdvaja se programom Kulturna i prirodna baština Podsuseda, kojim se blisko povezuje sa svojim okruženjem.

Knjižnica Podsused

Knjižnica Prečko

Projekt knjižnice Kultura s kulturom nastao je u suradnji s Državnim arhivom u Zagrebu. Dosad su organizirane izložbe Zagrebački biciklistički vremeplov i Šetnja Zagrebom dokonog purgera, koje su nastale na temelju gradiva pohranjenog u Državnom arhivu u Zagrebu.

Knjižnica Prečko

Knjižnica S. S. Kranjčevića

Knjižnica je prepoznatljiva po projektima Fašnička povorka, Priprema, pozor... kazalište!, Kulturna i prirodna baština Hrvatske, Dani Pešče i Besplatna pomoć u učenju. Od travnja 2010. godine otvorena je Romska zbirka, koja obuhvaća romsku literaturu i knjige o Romima.

Knjižnica S. S. Kranjčevića

Knjižnica Savica

Mala je to, topla i šarena knjižnična oaza skrivena u betonskoj utrobi naselja uz obalu Save. Kolijevka je volontiranja u knjižnici, rasadište novih programa, poput Sata informacijske pismenosti, Slikosata i Zelene knjižnice za zeleni Zagreb. I dalje se sade nove sjemenke, a program književnih susreta Na Trnju sa zvijezdama razlistao se u knjižnicama mreže Knjižnice Marina Držića.

Knjižnica Savica

Knjižnica Savski gaj

Uz brižno građen fond, knjižnica ima i knjige na engleskom, njemačkom, francuskom i ruskom jeziku. U svrhu poticanja čitanja, cjeloživotnog učenja i društvene inkluzije djece s teškoćama u razvoju te mladih odraslih osoba s invaliditetom, knjižnica organizira radionice Mojih sat vremena čitanja.

Knjižnica Savski gaj

Knjižnica Selčina

Knjižnica je svojim programima posebno usmjerena na djecu osnovnoškolske dobi te im nudi Školsku radionicu, Dramsku grupu, čitateljski klub – Čitafora, Likovnu radionicu i Eko grupu – Mali zeleni. Pričaonica je pak namijenjena djeci predškolske dobi i u njoj se svaki tjedan putuje u svijet novih priča i bajki.

Knjižnica Selčina

Knjižnica Sesvete

Knjižnica je proglašena Republikom stiha zbog dvadesetogodišnje tradicije Sesvetskog pjesničkog maratona i Stihotrona – projekta u kojemu se predstavljaju najznačajniji suvremeni hrvatski pjesnici.

Knjižnica Sesvete

Knjižnica Sloboština

Od 1988. godine traje suradnja knjižnice s Domom za starije osobe Sveta Ana. Stacionar knjiga ili domska knjižnica ima gotovo 4000 knjiga, a otvorena je jedanput tjedno i tad zajedno rade knjižničarka i volonter iz Doma. Osim toga, u Domu se organiziraju izložbe likovnih radova, predavanja, pjesnička jutra, putopisne tribine, koncerti, književni susreti i dr.

Knjižnica Sloboština

Knjižnica Staglišće

Uz mnoge programe i projekte koje knjižnica provodi, svakodnevno je djeci dostupna kompjutorska radionica, u određenim terminima održava se pričanje priča, likovne radionice, kao i aktivnosti za djecu predškolskog uzrasta.

Knjižnica Staglišće

Knjižnica Tina Ujevića

Knjižnica surađuje s mnogim nevladinim udrugama, udrugama osoba s invaliditetom i udrugama vezanim za djecu s teškoćama u razvoju, domovima umirovljenika, internacionalnim društvima prijateljstava, ali i s vrtićima, školama, fakultetima, muzejima, veleposlanstvima.

Knjižnica Tina Ujevića

Knjižnica Vjekoslava Majera

Najpoznatiji projekt knjižnice – Novozagrebačka tribina – zasniva se na mjesečnim susretima s piscima koji predstavljaju svoja objavljena i neobjavljena djela, kraće književne vrste različitih žanrova. U programu sudjeluju književnici iz kvarta, ali i ostali književnici koji nisu iz Novog Zagreba, već o njemu pišu.

Knjižnica Vjekoslava Majera

Knjižnica Vladimira Nazora

U kvartu je poznata kao „naša knjižnica u ružičnjaku” jer je okružena ružama. Od programa ističu se metaFORA – natječaj za najbolju kratku priču, Hrvatska mitska baština u (ranome) srednjem vijeku i brojni čitateljski klubovi. Čitaonica i Galerija VN danju je poprište diskusija s temom dnevnih vijesti, a u večernjim satima svečano mjesto susreta sa suvremenom umjetnosti.  

Knjižnica Vladimira Nazora

Knjižnica Voltino

Među mnogim projektima posebno se ističu Školica heklanja Cvijetak, kojim se potiče međugeneracijsko druženje uz prisjećanje na vještine heklanja i ručnog rada. U ciklusu znanstvenih radionica I nama je znanost fora djeca izvode jednostavne znanstvene pokuse uz gostovanja profesora, studenata i udruga koje se bave popularizacijom znanosti.

Knjižnica Voltino

Knjižnica Vrapče

Na kraju Ilice, najduže zagrebačke ulice, nalazi se knjižnica osnovana 1945. godine. Središnja je kulturna ustanova kvarta, koja na svoje dvije etaže spaja sve generacije čitatelja. Ističe se najvećom zbirkom stripa na zapadnom dijelu grada te ugodnim mjestima za učenje i čitanje dnevnog tiska.

Knjižnica Vrapče

Knjižnica Špansko – jug

Knjižnica je kvartovsko mjesto za mlade roditelje koji, dok se djeca igraju u igraonici, rado posuđuju knjige iz bogate roditeljske zbirke. Osnovci dolaze u knjižnicu pisati domaću zadaću i na besplatne instrukcije, a pogled u sadržaj dnevnog tiska neizostavan je jutarnji ritual starije generacije.

Knjižnica Špansko – jug

Knjižnica Špansko – sjever

Od 1989. godine knjižnica je pravo središte velikog i mladog zagrebačkog naselja. Knjižnicu na tri etaže rado posjećuju i mali i veliki korisnici, a ponekad zalutaju i životinje.

Knjižnica Špansko – sjever

Narodna knjižnica i čitaonica Jastrebarsko

Društvo Jastrebarske čitaonice osnovano je 1. studenoga 1872. godine, čime se obilježava početak organizirane knjižnične djelatnosti u Jastrebarskom, koja se, uz manje prekide, odvija do danas. Osim uređenog prostora za izlaganje Zavičajne zbirke, knjižnica će uskoro dobiti funkcionalan i uređen dječji odjel.

Narodna knjižnica i čitaonica Jastrebarsko

Narodna knjižnica Vrbovec

U Zavičajnoj zbirci čuvaju se tragovi slavne i bogate prošlosti – ponajviše je tu građe o Zrinskima i Frankopanima, ali i Zagorkina djela i djela o Zagorki, našoj velikoj književnici i prvoj ženi novinarki, kojoj je posvećen i program Književni dani „Marija Jurić Zagorka”.

Narodna knjižnica Vrbovec

Općinska knjižnica Ante Kovačića

Od 2019. knjižnica ima Zavičajnu zbirku, a pokrenula je i vlastiti projekt međunarodne suradnje za pisce U registraturi, kojemu je glavni cilj da pomoću kulturne razmjene potakne promoviranje Ante Kovačića i njegovih djela u međunarodnom kontekstu.

Općinska knjižnica Ante Kovačića

Općinska knjižnica Bistra

Knjižnica se nalazi u suvremeno opremljenu prostoru s mogućnošću korištenja dvorane za kulturno-animacijske priredbe, a posebno se ističe zaštićeni fond s vrijednim i starim izdanjima.

Općinska knjižnica Bistra

Općinska knjižnica Pokupsko

Knjižnica organizira kulturno-animacijske aktivnosti za djecu i odrasle, od kojih se ističu izložba slika nastalih na likovnim kolonijama u Pokupskom i brojne likovne radionice za djecu (npr. izrada božićnih čestitki i dekoracija za božićno drvce, Moj najdraži lik iz knjige, Osmislimo nove korice moje najdraže knjige i sl.).

Općinska knjižnica Pokupsko

© 2024 Zagrebačko knjižničarsko društvo. Sva prava pridržana.